Kulturfastigheter, gruvhål samt naturreservat
Norberg - en bygd genomsyrad av svensk historia
Norberg har en gedigen skatt av kulturfastigheter och fina naturreservat. Eftersom detta är en del av Norbergs historiska arv är det viktigt för oss att besöksmålen är attraktiva och säkra att besöka.
Naturreservat
Det finns en mängd sevärda naturreservat och annan intressant natur i Norberg med omnejd. För den som är intresserad finns här intressant flora och fauna som i mångt och mycket är präglat av Norbergs långa historia av järn och gruvdrift. Skogsområdet som härjades av brand 2014 är väl värd att besöka för att se hur naturen ändras av en brand och vilka arter som gynnas.
Vidare finns Klackbergsreservatet som har en rad intressanta arter som gynnas av den kalkrika marken. Varje år uppstår diskussioner i sociala medier om vem som gör si eller så i reservatet. Vi vill att det ska vara tydligt vem som sköter vad i reservatet och varför man går tillväga som man gör. Det finns en skötselplan för området, och delar av området sköts av ideella krafter. Övriga delen av reservatet finns det frågetecken på vem som egentligen ansvarar för skötseln och hur detta ska gå till.
Vissa växter syns inte bra beroende på vilken årstid det är. Liberalerna Norberg tycker att uppmärkning av dessa kan förnyas så att fler får möjlighet att ta del av den sevärda floran. Växtligheten i sig är ett kulturarv som ska värnas.
Kulturfastigheter
Detsamma gäller kulturfastigheter. Det finns en rad olika besöksmål där du kan följa järnets historia, från att det berget rostar i dagbrotten, till Mimerlaven som är den senaste delen av järnets historia i Norberg.
Norberg förvaltar en rad olika besöksmål som i mångt och mycket har sina rötter i att utvinna järn och på olika sätt hantera det. Det behöver finnas en plan för hur fastigheterna ska skötas eftersom de bör renoveras varsamt och gärna med tidsenliga metoder. Vidare ska de vara lättåtkomliga och tillgänliga för besökare. Här finns utvecklingspotential för Norbergs kommun.
Turerna kring skötsel av Högfors hyttruin har varit intressanta att följa, och buden har varit många om vem som sköter vad. Kommunen får bidrag från länsstyrelsen för att sköta ruinen. Dock verkar det vara så att kommunen ansvarar för kringområdena kring ruinen, och fastighetsägaren för själva ruinen.
Vidare är det en utmaning att säkerställa att det finns tillräckligt med medel avsatta i budget för att kunna värna Norbergs kulturarv. Därför har vi lagt förslag om hur Norberg skulle kunna göra för att öka budgeten för kulturfastigheter, genom att möjliggöra frivilliga donationer.
gruvhål
Eftersom Norberg har en lång historia av gruvdrift så finns det många gruvhål här. Det är viktigt att säkerställa att ingen kan komma till skada i dessa, vilket ställdes på sin spets 2022 då en kvinna kastades ner i ett gruvhål för att lämnas att dö. Att se över gruvhålen och säkerheten kring dem är ett omfattande arbete som bör ske fortlöpande.
Vidare är gruvhålen intressanta utflyktsmål för kommunens invånare och besökare. Uppmärkning av gruvhål har hittills skett på ideell basis. Liberalerna anser att kommunen ska ta större ansvar för detta och utveckla utflyktsmålen med en digital gruvhålsvandring.
Kulturfastigheter
-
Kulturfastigheter
-
Gruvor