Se alla

Integration och försörjning

Alla ska med!

Alla människor, oavsett bakgrund, härkomst, ålder eller funktionsvariation ska ha rätt till utbildning och arbete.

Riktiga jobb

Norberg har många, både ungdomar och nyanlända, som inte vill få bidrag, utan vill ha riktiga jobb. Många hamnar i olika arbetsmarknadsåtgärder som de inte upplever leder till en senare anställning. Man går från praktikplats till praktikplats och blir ändå inte anställd. En del känner sig utnyttjade som billig arbetskraft och andra känner att man aldrig får det där jobbet som man tidigare har jobbat med för att språket inte räcker till.

Vi tror på enkla jobb för ungdomar och nyanlända. Det gör att du kommer ut i arbete och får meriter till CVt. Du får en chans att visa vad du kan. I Norberg fattas det folk inom flera sektorer. Det finns också många tjänster som nu erbjuds ideellt. Vissa av dem tycker vi att kommunen ska ta ansvar för och att folk ska få betalt för sin tid. Vi vill att detta ska lösas med riktiga jobb!

Vi vet att det finns många arbeten som behöver göras som inte är beroende av helt korrekt svenska eller fullständig utbildning. Vi vill att det ska finnas fler enkla jobb och har därför lagt förslag om att en inventering ska ske inom kommunen och våra samverkansorgan.

För att underlätta att komma i jobb tror vi att det behövs grundläggande introduktion när du börjar ditt jobb. Där får du veta vad du förväntas göra, vilka etiska riktlinjer du ska följa och vilka lagar och regler som styr det arbete som du kommer att jobba med.

Lär dig språket på jobbet

Visst kan du kan lära dig svenska i skolan, men det blir mycket lättare om du också befinner dig i ett sammanhang där språket talas. Många av våra nyanlända förväntas studera i många, många år. Vid flykten fick man inte med sig sina betyg eller också har man bristfällig skolgång från sitt hemland. Detta innebär att du ska studera in hela svenska grundskolan och kanske ännu mer innan du kommer i jobb. Det tar för lång tid och gynnar inte Norbergs välfärd.

På jobbet ska du inte bara lära dig vilka uppgifter du ska göra utan också träna din svenska. Då är det viktigt att du får delta i allt – både möten och fikaraster.

Validering ska ske skyndsamt

De nyanlända, som har fått uppehållstillstånd och har skolbakgrund, måste få den validerad snabbt – även om det fattas formella papper. Där kommer Komvux att få en avgörande roll. Detsamma gäller även arbetslivserfarenhet – fler ska kunna visa vad de kan, och inte kan, i yrken som de har med sig. I Norberg ska vi ställa frågan ”Vad kan du?” oftare än ”Var kommer du ifrån?”.

Motprestation för att få försörjningsstöd

Det är viktigt för såväl välmående som språk att gå till jobbet. Av olika skäl kan det ändå vara så att du hamnar på försörjningsstöd. För att korta vägen tillbaka till jobb anser vi att det är viktigt att det ska ske någon form av motprestation mot försörjningsstöd. Det kan vara att jobba efter förmåga, stärka upp där det behövs fler vuxna som i skolan, hjälpa till i en förening där det behövs eller att studera klart så att du kan studera vidare till ett yrke du vill ha. Att vara hemma och inte göra någonting alls, fast du egentligen kan, tror vi är dåligt för alla.

Kulturkurs

Det är lätt att glömma att svensk kultur också är en kultur, vilket gör att man som nyanländ kan behöva få veta mer om vad som förväntas av dig. Det möjliggör också för dig att ställa frågor om saker du finner annorlunda, eller missförstånd som har uppstått. Det är svårt att förstå varför det ibland blir fel om man inte har någon att fråga.

Det finns regler att följa

Alla ska självklart respektera varandra och att vi kan komma från olika kulturer. Det är dock viktigt att komma ihåg att det som byggt Sveriges välfärd är att vi är en demokratisk och jämställd nation. De värderingarna ska genomsyra allt och alla. Det är inte förhandlingsbart.

Vi har idag exempel på kvinnliga kommuninvånare som häcklas för att de skiljt sig från sina män, eller för att de inte vill leva under det förtryck som de lämnat bakom sig. Det anser vi liberaler vara oacceptabelt och värnar om att kommunen har, och följer, planen mot hedersrelaterat våld. Detsamma gäller våld i nära relation. Barn ska inte behöva växa upp med att ”bli slagna lite grann” eller se föräldrar slå varandra.