Se alla

Kultur

- vi behöver öka intäkter

Norberg har en lång tradition av att satsa relativt mycket pengar på kultur. I grund och botten tycker vi att kultur är bra. Kultur är bra, men inte lagstadgat, och vi behöver tillsammans försöka hitta en lösning på hur vi ska kunna bibehålla kulturen utan att behöva dra ner på t.ex. lärare i skolan.

Norbergs kulturella historik

Vi har flera författare, konstnärer, fotografer, skådespelare och musiker som kommer från Norberg. Mycket kultur föds således i Norberg och kommunen värderar kultur högt. Det ska vi fortsätta göra, men vi behöver också bli bättre på att hitta lämplig finansiering. För att uppmärksamma, och påminna, oss själva och besökare om hur mycket kultur som sett dagens ljus i Norberg, har vi lagt förslag om en ”Wall of fame” där olika kulturformer uppmärksammas.

kulturskolan

Kulturskolan har varit omdebatterad i Norberg eftersom den under lång tid inte var helt finansierad. Liberalerna tycker att Kulturskolan är bra, men alla barn har inte råd att delta. Detta drabbar framför allt de med låg inkomst, ofta utrikesfödda barn. Vi har haft synpunkter på att Kulturskolan låg under skolans budget eftersom kulturskola inte är lagstadgat. Det är bättre nu när Kulturskolan ligger under kultur- och fritidsnämnden. Då kan de prioritera vad de vill satsa på utan att lagstadgad verksamhet går miste om pengar som behövs. Helst skulle vi se att kulturskola erbjuds av extern aktör och inte under kommunens budget.

Kultur – finansiering

Flera evenemang för vuxna har varit gratis i Norberg. Det tycker många är bra. Vi tycker att det är fel att barn får betala för kultur (t.ex. kulturskola) och vuxna gå gratis – det borde vara det omvända som råder.

Det kan vara rimligt att stora event som Norbergs-festivalen också betalar hyra för byggnaden. Olika lokaler som hyrs ut kan inbringa hyra. Här finns det utvecklingspotential.

Om Norberg ska kunna bibehålla eller utveckla kulturen så behövs mer pengar in. Vi vill inte höja kommunalskatten. Därför prioriterar vi att få alla i arbete. Ju fler som arbetar – desto mer pengar kan det bli över, bland annat till kultur.