Om att det inte alltid är helt lätt att vara kommunpolitiker
Fredag 6 september 2019
Budget i balans?
Augusti är till ända och nu är den politiska kalendern i full gång. Vi är mitt uppe i budgetförhandlingar – eller vad som skulle kunna vara det. Vi som sitter i oppositionspartierna är väl medvetna om att det kommer att bli som majoriteten har bestämt, men lägger ändå motförslag och hoppas att majoriteten ska lyssna.
Norberg sitter i en tråkig sits i och med att kommunens ekonomi gick back förra året. Det är en sanning med modifikation eftersom om Frida Arena inte hade skrivits av så hade vi inte fått ett minusresultat.
Barn- och utbildningsutskottet
Barn- och utbildningsutskottet (BUU) drog över sin budget förra året med flera miljoner. Det är mycket i vår verksamhet som inte går att förutspå. Min personliga åsikt är att vi också har brister i det som går att förutspå. Detta gör att tidigare beslutade satsningar måste upphöra relativt snabbt. Det saknas långsiktig planering. Många satsningar är helt beroende av att det kommer tillskott i form av statsbidrag. Det går inte att bygga en verksamhet på så ovissa premisser. Skolan behöver ett långsiktigt mål som också har en ekonomisk plan för att nå de uppsatta målen.
Utökad ram önskas
I år har samtliga partier i BUU kämpat för att inte få en minskad ram utan snarare en ökad ram. Som liberal har jag lyft flera saker:
– Det måste synas i BUUs budget att vi vill satsa på en löneökning på våra befintliga, behöriga lärare. Som det är nu så bekostas deras löneökning via en gemensam lönepott i kommunen. Då är det inte konstigt att lärarnas löner ofta inte höjs över 2 % eller vilket märke som nu råder. Vi har lagt till ett löneutrymme inom vår ram för att kunna höja lönerna utöver den gemensamma lönepotten.
– Centralskolan behöver byggas ut, annars är detta en besparing. Utbyggnaden fanns tidigare med i investeringsbudgeten men prioriterades ner då förvaltningen insåg att man inte skulle få råd med hyran. Så kan vi inte ha det. Lämpligt utformade lokaler behövs om vi ska kunna möta de många NPF-elever vi har. Det blir också en arbetsmiljöfråga för personalen.
– Från och med nästa år kommer BUU bekosta licenser m.m. för datorer och paddor. Detta bekostades förut av en annan pott hos kommunen. I och med att BUU nu kommer att behöva stå för denna kostnad så behöver vi spara ännu mer på verksamheten. Det är inte rimligt.
I BUU har vi tillsammans också tagit del av förskollärarnas situation och jobbar för att den ska bli bättre.
En lag är en lag, även i kommunen
Ibland tror jag att vi kommunalpolitiker tror att kommunallagen står över alla andra lagar. En budget i balans är självklart viktigt men vi har också andra lagar som är lika starka. Arbetsmiljölagen är en sådan. Skollagen en annan. Nästa år blir barnkonventionen lag. Allt detta tillsammans gör att vi skulle behöva gasa vad gäller skolan, inte bromsa.
Skolsatsning?
Det enda som är bra med att ligga i opposition är att man inte behöver ta ansvar för det som majoriteten bestämmer. S gick till val på att satsa på skolan och nu är det upp till bevis vad man kommer att göra nästa år. Det ska bli spännande att se hur denna satsning syns i majoritetens budget. //Liane