Se alla

Om räkning av varg i Västmanland

Debattinlägg

Lördag 12 oktober 2019

På allmän begäran kommer vi nu lägga upp våra debattinlägg här, när de är publicerade. Den 5 oktober publicerades den här i Fagersta-posten:

Vargräkning i länet är välkommen

Liberalerna Norberg välkomnar en räkning av länets vargar. Det finns en hel del känslor i denna fråga och många slänger sig med fakta som inte alltid stämmer. En räkning av vargar kommer verifiera om det myllrar av vargar eller inte i Västmanland. I länets viltförvaltningsdelegation (VFD) är diskussionen intressant men det är märkbart att vissa intressenter gör sig mer hörda än andra. För att förhindra att felaktig information sprids så råder jag alla att läsa Naturvårdsverkets förvaltningsplan för varg (2016).

Där kan vi ta kål på myten att det ”räcker” med 300 vargar för att stammen ska vara genetiskt varierad. Siffran bygger på invandring från öst med minst en varg var femte år. Om vår stam skulle vara helt självbärande genetiskt nämns i planen att det skulle behövas en population på 1700 vargar. Utifrån genetisk variation är således vår nuvarande stam för låg. Detta har vi i L nämnt i VFD – något som snabbt förvrängdes till att Liberalerna vill ha 2000 vargar i landet, framförallt av vårt antagonistparti. Klivet från 300 individer till 1700 vargar är för stort – det är klart att vi liberaler inser det – men vi bortser inte från fakta att det egentligen behövs fler vargar för att få en genetiskt stark vargstam. I den här frågan väger olika intressen mot varandra.

Förvaltningsplanen konstaterar också att av de vargar som hittats döda, så är nästan 50 % föremål för tjuvjakt.  För oss utan bössa riktas blickarna givetvis mot dem som har bössa. Ovan är siffror med några år på nacken. Idag försvinner vargar spårlöst istället. Många hävdar att det bara är genom jakt som stammen kan begränsas. Det glöms bort att många vargar dödas av trafik, sjukdomar eller när revir ryker ihop.

När SLU släpper sin rödlista nästa år går varg från sårbar till starkt hotad art. Ändå skanderar flera intressenter att vi har för mycket varg. Det är en sanning med modifikation. Västmanland är ett område med fler revir än många andra regioner i landet. Detsamma har gällt för Dalarna. Det gör att vi har en vargtäthet i detta län som många andra län saknar. Trots det måste vi underordna oss att Sverige har bestämt att vi ska ha en stam med 300 vargar och då kan koncentrationen bli hög på vissa ställen och på andra inte. Tanken är att varg ska finnas i hela landet.

I den här frågan måste samtliga personer på för- och motsidan av varg kunna höja blicken från marken vi står på, och förstå att vi är en del av ett land, med en starkt hotad djurart.

Liane Blom, ordförande i Liberalerna Norberg