Om Norbergsandan
Måndag 23 juli 2018
Norbergsanda eller norbergsanka?
I Fagersta-Posten idag, 23 juli 2018, läser jag om Norbergsandan och börjar fundera på vad den innebär. I Gnosjö så vet vi alla vad det innebär. Gnosjöandan handlar för mig om entreprenörskap och att trotsa jante-lagen. Den är till och med ett registrerat varumärke.
När jag googlar på Norbergsandan så får jag inte lika tydligt svar (först undrar google om jag menar ”norbergsankan”). Jag hittar en rapport från 1999 och när jag börjar läsa den så märker jag att det inte har hänt så mycket på 20 år vad gäller arbetslöshet. Flera andra artiklar refererar till norbergsandan men förklarar egentligen inte vad man menar med begreppet.
Om man inte kan googla fram ett svar får man byta strategi. Jag ringer upp en vän som är född och uppvuxen i Norberg. Hon berättar att Norbergsandan är att det finns en kämpaglöd hos norbergarna som är unik. När något händer som norbergarna finner viktig, då går man man ur huse för att hjälpa varandra. Då spelar inte politik någon roll längre utan man hjälps åt. Så skedde vid Norbergsstrejken för över hundra år sedan och så skedde när Spännarhyttan lades ner. Med en vision kan norbergarna förflytta berg…
För mig är Norbergsandan kopplad till olika aktiviteter som föreningar genomför. Här har Norberg verkligen något att vara stolt över och det är också något som är helt unikt för Norberg. Norbergarna sluter upp när det gäller.
Olika inställningar
Vissa norbergare knotar när det är dags för lopp. En del ondgör sig över de avstängda vägarna och de begränsningar i privatlivet som vissa lopp bidrar till. Skäms på er, skulle jag vilja säga. Norberg sjuder av liv, både under och mellan loppen.
Själv bor jag i Nordansjö och vi som bor där påverkas i stort sett alltid oavsett lopp. Ibland får man säga till publik att de inte får parkera si eller så för då kommer vi inte ut om något skulle hända, men de flesta lyssnar och då är det inget problem. Vi boende får tydlig information om när loppen är och just den dagen eller helgen så måste vi inte göra alla ärenden som vi brukar. Vi stannar hemma, om vi inte deltar själva, och lägger tid på att heja på motionärer av allehanda slag. Tänk att bo på första parkett! Vilken lyx!
Norbergsandan innebär
Vad är då Norbergsandan i nutid? Jag har sett gubbar (mestadels) som är ute och skrapar ihop den sista snön ur dikena till sent på kvällen för att man ska kunna genomföra Engelbrektsloppet på vintern. När jag själv ställt in mig på att det inte blir något lopp för att det inte finns snö så lyckas föreningslivet med oräknat antal ideella krafter att uppbåda snö så att det går att åka ändå.
Jag har sett unga, som gamla, stå i oräkneliga vätskedepåer i cykellopp. Det är långa dagar med mycket arbete. Det börjar också att bli allt vanligare att människor tar sin lilla stol och sätter sig längs med loppens sträckningar för att med glada tillrop heja på de motionärer som ger sig i kast med de olika loppens utmaningar.
I den mån jag kan deltar jag själv i loppen. Det som kännetecknar loppen i Norberg är att det finns till synes många, som är villiga att ställa upp på sin fritid, för att möjliggöra de olika loppen. På senare tid har centrumföreningen börjat ha öppet sina butiker/verksamheter under loppen så att de som själva inte deltar ska ha något att göra. Bra initiativ! Än en gång sluter norbergarna upp.
Heja Norberg
Jag tror att det är detta som är den Norbergsandan i nutid. Man ställer upp för varandra och för bygden. Det finns också en framtid i detta. I alla föreningar är det samma sak – det finns unga som lär av de gamla. Det gör att föreningslivet håller sig starkt och min förhoppning är att både Norbergs kommun och norbergarna vågar sträcka på ryggen. Det här är något som Norberg verkligen är bra på och det ska vi vara stolta över. Heja Norberg!//Liane