Se alla

#Kandulova mer polisnärvaro i Norberg?

Tisdag 31 juli 2018

#Kandulova?

Det går att fråga de politiska partierna olika frågor som man tycker är viktiga inför valet. Vi som svarar på frågorna får dem anonymt och vet inte vem som ställt frågan. Därför har jag försökt att svara generellt. När Roger Haddad och jag förstod att en av frågorna som norbergsborna ställt till oss kom från Kenneth, som driver Din X-macken, känner jag att jag vill skärpa Liberalerna Norbergs svar.

Kenneths fråga rörde om vi liberaler kan lova att polisen patrullerar på dygnsbasis i Norberg. Jag svarade ”ja” på frågan med en viss reservation. Vi liberaler är som bekant för fler poliser, har talat om på nationell nivå hur mycket som vi är villiga att satsa på löner och så vidare och att även ordningsvakter skulle kunna avlasta polisernas arbete och öka tryggheten för medborgarna.

Utsatt för brott

Kenneth tog sig tid för att träffa Roger Haddad och mig, och under samtalet var det flera saker som jag reagerade starkt på. Kenneth har varit utsatt för sabotage på sina byggnader och på sin verksamhet vid ett flertal tillfällen under 26 års tid. Det har nog inte undgått någon av oss som bor i Norberg. Ibland har det inte gått att tanka för att någon *** har förstört slangar eller kortläsare på macken. Byggnaderna har blivit utsatta för någon form av skottlossning. Det är en rätt obehaglig baksida av Norberg jag ser här.

Att få något att hända

Kenneth har upprepade gånger varit utsatt för brott. Han har anmält till polisen och till och med haft bevis på vem som har gjort vissa brott, men vittnen vågar inte träda fram. Polisen lägger ner utredningarna. Han får ingen hjälp. Till slut har han till och med varit runt och talat med föräldrarna till ungdomarna, som han vet har saboterat hans egendom, för att få dem att sluta. Han har behövt ta saken i egna händer. Han har flera gånger övervägt att lägga ner stationen.

En service till norbergarna

Ska det behöva vara så här? Kenneth driver inte macken för att tjäna multum. Han jobbar med sitt andra yrke som lokförare – en annan yrkesgrupp som vi lider brist på i Västmanland – och behöver inte alls den här verksamheten för att överleva. Han driver tankstationen för att det ska finnas bränsle till ev. utryckningar från brandstationen. För att jag, som bor på landet och vars buss endast går en gång om dagen (förutom på sommaren för då går den inte alls), som är helt beroende av min bil för att klara vardagen – ska ha någonstans på nära håll att tanka. Det är en service till norbergarna som många av oss vill ha kvar.

Polisens arbete

Min bild av polisens arbete är kluven. Jag träffar flera poliser i mitt jobb. De kommer och föreläser för mina elever på skolan. Ett bra sätt att marknadsföra ett framtidsyrke, tycker jag. Det är rätt coolt när det kommer in fyra kvinnor, med vapen i hölstren och berättar om hur en dag på jobbet ser ut för dem. Jag vill tro att de gör ett gott jobb, och misstänker att det är administration och annat som gör att de inte alltid hinner reda ut begångna brott.

Jag blir också imponerad när jag ser vilket förebyggande arbete polisen gör med ungdomarna. Min ena unge fick hem ett brev i somras, eftersom hon blir straffmyndig, där polisen berättar om att nu är det nya regler för dig som gäller. Det är en ”gilla-markering” på det initiativet.

Andra brott

Å andra sidan har min arbetsplats också varit utsatt för brott. Stöldgodset hittades hos en huvudmisstänkt men trots det kunde inte personen fällas för brottet – det fanns inte tillräckligt med bevis. Då blir man ju mållös. Om mina grejer, som jag har anmält som stulna, återfinns hemma hos någon annan så är det väl ganska självklart att det är den personen som på något sätt är inblandad?

Syntolkning: Skylt med texten ”Welcome to Wild Westmanland”

Är det Vilda Västmanland?

Det är beklämmande, tycker jag, att det ska behöva vara så här. Jag ser framför mig ett Vilda Västmanland (istället för Västern) där brottslingar undkommer lagens arm, där företagare är chanslösa mot brottsligheten och där sheriffen saknas i stan. Så kan vi ju inte ha det. Nej, jag är villig att omvärdera mitt svar till #kandulova. Jag ska göra allt i min makt för att det ska bli fler poliser i Norberg. Gärna en områdespolis på plats.// Liane