Se alla

Om att tänka efter före

Lördag 21 juli 2018

Valår och känslomänniskor

Det är valår i år. Det har inte undgått någon. Olika partier är olika bra på att använda sociala medier. En del är inte alls bra och en del för stora delar av sin tillvaro via nätet. Det är lätt – som vanlig person – att dras med. Det är lätt att lyssna på rykten och gå igång – bli glad, bli arg och bli upprörd. Mitt råd till alla oss känslomänniskor är att just nu är det viktigare än någonsin att vara källkritisk.

Rykten sprids snabbt

Jag kan erkänna det. Jag har lite svårt med impulskontroll… Detta är lite av en funktionsnedsättning som är extra svår att hantera just nu, eftersom vi är mitt uppe i en valrörelse. Rykten sprider sig snabbt som vinden via sociala medier och genom den välbekanta djungeltrumman (från mun till mun).

Källkritik

I mitt jobb som lärare så ingår det i väldigt många kursplaner att se till att eleverna blir källkritiska. Eleverna ska lära sig att hitta trovärdiga källor. Att granska vem som ligger bakom olika yttranden. Att inte tro på det första man läser utan att kolla i flera källor. Det är ingen slump att detta finns med i kursplanerna för så ser verkligheten ut för oss världsmedborgare nu. Vi måste kunna sålla i en stor mängd information och tänka efter före, istället för efter (då slipper vi rätta oss dessutom…).

Kolla källan

På facebook, och andra medier, delas både nya och gamla klipp om än det ena än det andra. Innan jag delar vidare att det begås brott i min närhet så kollar jag polisens hemsida. Är brottet anmält? Är det är anmält – då överväger jag att dela. Om inte, kan det faktiskt vara så att det bara är rykten som någon, av någon anledning, vill sprida. Om så är fallet så är det sällan så att ryktena stämmer. Påståenden skapas för att vi vanliga medborgare ska bli oroliga för vår trygghet och för att vi ska misstro olika grupper av människor.

Troll lite här och där

Det talas om trollfabriker som vill påverka vårt val och jag ser troll lite här och där. När jag går in och kollar vem som vill bli vän med mig på sociala medier är det ibland någon som har en kort tid på nätet – det finns inga personliga kommentarer på deras sajter. Det gör mig misstänksam.

Samma sak gäller olika slutna grupper som jag är med i. När någon relativt ny i gruppen helt plötsligt kommer med något som jag direkt går igång på, då blir jag misstänksam och börjar luska. Jag försöker att tänka efter före.

Dela eller inte dela – det är frågan…

Jag blir mörkrädd när jag ser hur många av dessa inlägg, som inte stämmer av olika anledningar, som ändå sprids med vindens hastighet. Det är att inte tänka efter före. Var och en av oss måste fundera på om man vill vara en del av att sprida falska rykten? Det vill i alla fall inte jag.
// Liane