Se alla

Om märkliga vallöften och dess konsekvenser

Torsdag 6 september 2018

Jag vet inte längre om jag ska skratta eller gråta över de förslag som nu bombarderar svenska folket och har skett i snart ett års tid.

Vänsterns förslag

Sommarlovskort

Sommarlovskort till alla ungdomar mellan 13-19 år. Tanken är ju jättegod. Alla barn ska kunna färdas fritt oavsett om föräldrarna har råd eller inte. Det är bra med kollektivtrafik. Ja, jag köper argumentet och blev glad när mina ungar fick kortet. Men, när jag träffade mina vuxna deltagare i skolan så var de inte lika lyriska. Det går an att få det där kortet när barnen är skötsamma och man som förälder kan lita på att de kommer tillbaka hem. Värre är det för de föräldrar med lite stökigare ungdomar som istället för att hämta barnen på byn nu har fått leta i hela länet. Ibland blir inte lika för alla, bra för alla.

Avdragsgill fackavgift

Vidare har vänstern föreslagit att viss del av fackavgiften är avdragsgill. Vilka andra medlemsavgifter står på tur? Hoppas att det är till min ridning, gymkort, Amnesty och så vidare. Jag har själv valt att lägga mina pengar på bland annat fackavgift. Det är inte ett fattig eller rikfråga – det är en fråga om vad man vill lägga sina pengar på. Alla är inte med i facket och missgynnas av detta förslag. Då ser jag hellre att de pengarna går till att förstärka personalen inom omsorgen.

6 h arbetsdag

Lokalt vill vänsterpartiet också sänka arbetstiden för omsorgspersonalen till 6 h men att de ska få betalt för 8 h. Norberg är en fattig kommun där det fattas folk i omsorgen. Jag får inte riktigt ihop ekvationen. Ja, personalen som fått den här dealen mår bättre. Min analys av detta är att de har haft för mycket att göra på sina 8 h. Det behövs ett makligare tempo inom omsorgen så att både personal och årsrika hinner med det som ska göras.

Personalen som inte har fått dealen mår inte alls bra. De har långa och stressiga pass istället och att hinna gå på toa blir guldkanten på dagen. Sådan vård och omsorg är inte vad jag tycker att våra äldre förtjänar och inte personalen heller för den delen. Om någon blir sjuk av sitt arbete så har det i regel att göra med att det är för mycket att göra under dagen och att du känner att du inte räcker till. Inte längden på arbetsdagen i sig.

Miljöpartiet

Elcyklar

Vi står helt klart inför en miljöförändring och vi har sett prov på vad det kan innebära för oss i Sverige efter denna mycket heta sommar. Många glömmer dock att det var fyra år sedan det var så här varmt. Miljöpartiet kontrar klimatförändringen med bland annat bidrag till elcyklar. Det är ganska tyst om att det har förekommit bidragsfusk vad gäller bidraget till elcyklar och jag skulle nog vilja veta hur många som har en hemma för att man vill rädda miljön. Om jag hade velat ha en elcykel hade jag köpt det ändå, utan bidrag. Öronmärkta pengar till olika bidrag tar slut – och det ser vi nu vad gäller bidragen till elcyklar. Då är 350 miljoner skattepengar slut.

Bonus Malus

Missförstå mig rätt – nästa bil blir en elbil här hemma. Jag kommer köpa en oavsett om Bonus Malus gäller eller inte. Det är också ett exempel på att ge bidrag till enskilda personer som ändå tänkt köpa elbil. Så klart man passar på att ansöka om bidrag när det erbjuds. Men ska detta ske på skattebetalarnas konton? Nej – det tycker inte jag. Då är det i så fall bättre att sänka priset generellt på elbilar så att fler har råd att köpa. Då blir det inte ”först till kvarn” som gäller.

En liberal klimatanalys:

Att tänka på miljön handlar så mycket mer än om hur vi färdas. Där jag bor är jag helt beroende av min bil eftersom bussen går 1-3 ggr om dagen in till byn. Det är andra val som vi också måste göra medvetet. Måste vi äta äpplen från Nya Zeeland när hela Sverige just nu har ett överskott på just äpplen? Måste vi beställa tandblekningsmedel från Kina bara för att det är billigt? Måste vi byta mobil varje år? Måste jag äta nötkött och hur ofta är det försvarbart ur miljösynpunkt att göra det?

Här står ju var och ens intresse mot miljön. Billigt mot dyrt. Ekologiskt mot sämre alternativ. Köttbit mot bönor. Att köpa fast tvål istället för flytande. o.s.v.

Socialdemokraterna

En extra familjevecka

Det är klart att var och varenda person som har barn blir jätteglada när det talas om en extra veckas semester. Det som inte Socialdemokraterna talar högt om är hur detta ska finansieras. Min man erbjuds jobba över i stort sett varje vecka nu, på sitt jobb. Det är högkonjunktur i Sverige. Industrier behöver producera. Då kan inte personalen vara hemma.

Hur ska veckan fördelas för de barn som bor varannan vecka? Det mest häpnadsväckande i detta förslag är att det gäller hela vägen upp till 16 års ålder.

Mina tonåringar växer upp vind för våg på loven. Jag ställer krav på dem. När du är ledig och jag jobbar då får DU städa, tvätta och laga mat. Det är att bli vuxen. Ingen av mina tonåringar önskar att jag är hemma och umgås med dem. De har fullt upp med sina aktiviteter, vänner och sporter som de engagerar sig i. Om de är hemma och gör ingenting så är det inte någon fara och färde för det heller. Det betyder inte att vi har en dålig relation med varandra för det. Att bli vuxen är att börja ta ansvar för sig själv och eventuell fritid.

Högkonjunktur versus lågkonjunktur

Nästa tanke som slår mig handlar om varför man ens yttrar detta förslag? I vår lilla kommun kan man misstänka att det blir ett sätt på att erbjuda mindre barnomsorg under loven. Då stannar många verksamheter. Vi har redan 5 veckors semester. En del av oss har mer. När vi får barn får vi 480 dagar att tillbringa/spara/använda med våra barn. Det är bra. Det är riktigt bra. I en högkonjunktur har vi kanske råd med en sjätte vecka men hur blir det när det blir lågkonjunktur? Det här förslaget kostar multum, och kommer lämna en fadd smak i munnen när det blir lågkonjunktur och sorry guys – den kommer alltid.

Delad tur i retur

Lokalt går sossarna till val på att ta bort delad tur. Det gjorde de 2014 också. Det har hittills inte hänt något. Vidare blev heltid norm inom omsorgen. Det har gjort att det blivit mycket svårt att lägga scheman för personalen. Jag tänkte i min enfald att det är bra med heltid för alla, men konsekvensen för personalen har blivit att istället för att jobba på en arbetsplats, ska du nu ingå i en pool i övrig verksamhet. Det blev istället ett stressmoment för personalen och för den som lägger schemat. Personligen anser jag att det behövs fler händer i vården och det är bättre med personal som ibland får lite dötid än att de stressar sönder sig.

Snart blir det lugnt?

Näe – tack och lov för att det snart är över för den här gången. Vi liberaler ger inte löften som vi inte kan hålla. Vi ska också se till att helt galna förslag stoppas och att bra förslag efterlevs. Ett sådant förslag är att få bort kvarlevan från förr med delade turer inom vården. Nu ska det igenom i Norbergs kommun om det så är det sista vi gör./Liane