Se alla

Om abortgränsen

Söndag 15 juli 2018

SD i blåsväder kring abortfrågan

Det blåser kring SD sedan deras del av valprogrammet om abort har flutit upp till ytan. SD är det enda partiet i riksdagen som vill sänka gränsen för abort från 18 veckor, som det är idag, till 12 veckor. SD menar att svenskarna använder abort som preventivmedel och att det blir ett mycket större ingrepp om man väntar till efter vecka 12.

DN tog igår, 15/7, upp frågan. Både Sverigedemokraternas Paula Bieler intervjuas men också förlossningsläkaren Karin Pettersson. Den senare menar att de flesta aborter sker före vecka 7. Många av de som aborterar sina foster senare än vecka 12 är personer som har det svårt i livet av olika anledningar eller bär på foster som är allvarligt skadade. Sådana skador är svåra att upptäcka före vecka 12, menar Karin Pettersson.

Om att vara gravid utan att veta om det

Personligen tycker jag att gränsen vid 18 veckor ska vara kvar. Jag har själv varit i en situation där jag upptäckte att jag var gravid i vecka 10. Hur kunde det gå till – kanske ni undrar? Jag missade ett minipiller vid ett tillfälle och fortsatte blöda regelbundet fram till vecka 12. Det var mitt andra barn. Jag borde kanske ha märkt något men det gjorde jag inte eftersom kroppen fortsatte sin rytm som vanligt.

Det passade jättedåligt att få det andra barnet mitt i terminen när jag pluggade på högskolan. En abort hade löst flera olika problem. Min man och jag bestämde oss ändå för att behålla fostret och det är jag oändligt tacksam för idag.

Satsa mer på sex och samlevnad

Om det nu stämmer att aborter används i hög grad som preventivmedel, vilket jag ställer mig tveksam till, så är det inte aborten som är problemet. Problemet är i så fall att vi måste se till att preventivmedelsrådgivning och sexualkunskap blir mer tillgänglig både i och utanför skolan.

I Sverige, och i västvärlden, har vi gått framåt – både vad gäller att klara foster tidigt i graviditeten men också vad gäller preventivmedel. Min mormor hade inga preventivmedel, min mamma var bland de första som kunde äta p-piller och jag kan välja mellan en rad olika sätt att förhindra en oönskad graviditet. Så ska det fortsätta vara och kvinnan ska få bestämma över sin kropp till vecka 18. // Liane