Se alla

Därför är jag liberal

Om att försöka förstå krig

Tisdag 3 juli 2018

Det är flera olika orsaker till att jag är liberal. En grund till min förståelse för krig fick jag när jag var ungefär 18 år. Det är svårt att förstå krig – när vi bor i ett land som inte haft krig på över 73 år. På 90-talet fanns en flyktingförläggning i Torp, i Bankeryd, och där fick jag möjlighet att jobba som volontär för Röda Korset på en öppen förskola under sommaren.

Flyktingar från Balkan

Flyktingströmmen som kom 1992 kom i huvudsak från Balkanländerna och det här bör ha varit ett eller två år senare för jag gick på gymnasiet. Jag bär med mig flera minnen från den sommaren men det jag kanske minns mest var en incident som hände. Vi fröknar och barnen satt och ritade när svenskt försvar flög över Torp. Vips fanns det inte en enda unge kvar vid borden. Jag undrade var alla tog vägen och när jag började leta förstod jag. Jag hittade barn efter barn, under bord, stolar och andra möbler som skulle kunna skydda dem från bomber.

Där och då förstod jag att det jag kallar frihet inte är någon garanti. Jag förstod att jag inte ens kan gissa mig till vad som pågår under ett krig. Att krig sätter sina spår och att de ärren aldrig försvinner.

Vad hände sedan med flyktingarna från Balkan?

En intressant fråga är vad som hände med alla de som kom från Balkan till Sverige. Det var också en stor flyktingvåg och vissa partier skrek sig även då hesa om att detta var ett hot mot Sveriges välfärd. Det var över 80 000 personer som kom ett och samma år. Idag tänker vi inte på dem längre som serber, bosnier, kroater eller albaner – vi tänker på dem som svenskar och det är för att de är det. De bidrar i allra högsta grad till svensk välfärd och är ett bevis på att det kommer fortsätta att gå bra för Sverige – kanske till och med på grund av att vi tagit emot flyktingar.

Om att vara liberal

Därför tycker jag att frihet måste försvaras. Vi måste stå upp för vår demokrati och vad vi menar med den. Jag kommer stå rakryggad i detta val och stå upp för humanismen – något annat skulle jag skämmas över. // Liane