Se alla

Fångad av en stormvind – eller inte?

Fredag 16 november 2018

Rädda människor

Det pågår ett mediadrev via TV, sociala medier och även i tidningarna. Liberalerna och Centerns nej till KD och M har lett till en smutskastning och ett syndabockstänk som vi sällan skådat. I dessa tider är det lätt att dras med i hetsen. Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns en poäng i att skrämma upp människor och underblåsa oro. Rädda människor gör märkliga saker.

Omval

Talmannen säger att vi närmar oss omval. Såklart – han tillhör ju ett av de partier som försöker underblåsa den oron. En del människor är rädda för omval, andra vill gärna ha ett omval. Själv är jag inte särskilt orolig för att det ska gå så långt. Det är få partier som skulle gynnas av det. Min teori är att vi svenskar är ovana vid att något tar tid. I ett parlamentariskt osäkert läge så skulle jag vilja säga att det är av yttersta vikt att något får ta tid så att det också blir en så hållbar lösning som möjligt, över tid. Olika val får olika konsekvenser.

Statsminister/minoritetsregering

Liberalerna har inte röstat ner Kristersson som statsminister. Vi har röstat ner en minoritetsregering som skulle behöva söka stöd hos SD. Den typen av regering skulle ha mycket svårt att få igenom budgeten utan att göra eftergifter till SD. Vi har hela tiden varit tydliga med att vi inte vill ge SD den typen av inflytande. Det sa vi både innan, under och efter valet att vi skulle göra. På vilket sätt gör det oss till svikarna? Det är snarare så att vi står för vårt ord även i handling.

Om att våga stå fast vid något när stormen ryter

Jag är snarare stolt över att Liberalerna står fast vid vår ideologi, även om detta gör att vi blir föremål för en hysteri utan dess like. Vi vajar inte som rön i vinden för att det blåser. Istället gräver vi ner våra rötter ännu längre för att kunna stå emot. SD ska inte ha mer inflytande. Tänk att det bara tar 100 år att glömma de strömningar som ledde fram till både första och andra världskriget. Jag kommer göra mitt allt för att mörka krafter inte ska segra och det beror på att jag i första hand är liberal – inget annat.//Liane