Norbergs kommun står inför utmaningar de kommande åren. Vi vet alla att vi kämpar med att få behöriga lärare, att eleverna ska nå betyg så att de blir behöriga till gymnasiet och att ekonomin är något sämre än tidigare år. Integrationspengarna börjar sina och på sikt kommer de att fasas ut från staten när allt färre nyanlända kommer.
Vad gör då majoriteten S och V? Man vågar inte prioritera. Samtidigt ifrågasätts oppositionen starkt med olika känsloargument. Som politiker ska man absolut inte vara känslokall men ibland krävs beslut som är svåra att fatta. En utgångspunkt för oss liberaler är att beslutet i så fall ska gynna många, och inte få.
Jag beklagar att jag var tvungen att rösta emot förslaget med barnomsorg på kvällstid. Att nattis infördes berodde på att pengar tillfördes barn- och utbildningsförvaltningen mellan 2015-2017. Verksamheten kostar runt en miljon kronor per år. Få familjer utnyttjar det och ibland går nära och kära in för att barnen ska få vara hemma på kvällen. Konsekvensen för kommunen är att vi står med personal med få barn på plats. Tyvärr har vi inte råd med det. En liten kommun kan inte erbjuda allt. Ni i majoritet har inte prioriterat detta i er budget.
Argumentet från S och V att man måste kunna vara ensamstående och arbeta är bra. Dock ställs detta på sin spets när Norberg har stora barngrupper i förskolan över lag. Arbetsmiljön brister för både barn och personal. Att då låta kvällspersonalen istället gå in och avlasta på dagarna kommer gynna många, såväl vuxna som små. Om man vill ha något kvar, måste man ta höjd för det i budget – annars ryker något annat. Det finns ingen höjd för någonting i er budget.
Vidare vågar S och V inte dra i handbromsen vad gäller kulturskolan. Missförstå mig rätt – vi liberaler tycker mycket om kultur, men en kommun som inte har råd måste våga prioritera. Det kan vara bra för allmänheten att veta att av demokrati och samhällsutskottets budget går redan 48 procent av våra skattepengar till kultur. Bara 34 procent går till idrott. Då vet vi samtidigt att folkhälsan blir allt sämre. Nu anser alltså majoriteten att barn- och utbildningsutskottet också ska prioritera kultur i vår budget, utöver de närmare åtta miljoner som kommunen redan lägger på detta, när det vi behöver är att kunna anställa behöriga lärare. Det ena beslutet utesluter just nu det andra.
Jimmy Fredriksson, det går inte att äta kakan och ha den kvar. Har man inte förstått det kanske man inte ska ha ansvar för en kommuns budget.
Liane Blom, Liberalerna Norberg