Se alla

#dennagångenröstarjag

Måndag 13 maj 2019

EU-val

Som ung fanns det ingen tvekan hos mig när vi skulle välja om Sverige skulle gå med i EU eller inte. Jag röstade JA! redan då. När jag rannsakar mig själv så är jag osäker på i hur många EU-val jag faktiskt har gått till valurnorna. Från och med nu så är det ändring på det! Att Liberalerna är mitt självklara val är inte så konstigt. Jag funderar på vad som format mig till den liberal jag är, och nedan kommer några axplock ur mitt liv:

Att försöka förstå krig

I Sverige har många av oss svårt att förstå vad krig är, för det var länge sedan vi hade något. EU är ett mycket framgångsrikt fredsprojekt och den fred vi har idag är inget som vi kan ta för givet. Jag minns 90-talet då det var krig på Balkan. Europa tittade på alldeles för länge. FN var inblandade men relativt tandlösa i konflikten. Då strömmade runt 80 000 forna jugoslaver till Sverige. Även då höjdes röster om att det kom för många flyktingar och öppet främlingfientliga grupper marscherade på våra gator.

Den här tiden jobbade jag ideellt för Röda Korset, på en öppen förskola på en flyktingförläggning utanför Bankeryd. Där upplevde jag en hel del och vissa minnen biter sig envist fast än idag. Det var särskilt en händelse som gjorde att jag började förstå vad krig var. Det var många barn på förskolan, faktiskt alldeles för många, och barnen lekte högt och lågt och överallt. Så kom ett övningsflyg över Vättern och vips – var alla barn borta. Jag förstod inte alls vad som hade hänt och började leta. När jag hittade barn efter barn, skräckslagna i de skrymslen och vrår som de kunnat ta sig in i, så förstod jag lite mer vad barnen hade varit med om. De sökte reflexmässigt skydd när de hörde flyget, för att skydda sig från bomber. Min egen barndom var väldigt annorlunda från deras.

Att få resa och jobba där du vill

Före 20 års ålder hade jag rest i över 20 länder inom Europa och kanske hälften så många utanför. Jag jobbade med galopphästar i Schweiz en sommar och har jobbat ett år i Storbritannien med hopphästar. Genom att mina föräldrar bodde utomlands har jag rest i länder som Thailand, Malaysia och Indien. Alla dessa resor och möten med människor har format mig till den jag är idag. Det här med fattigdom är relativt. När ett barn på Filippinerna kan gråta i timmar över att inte få gå till skolan så blir jag nästan arg för att jag ibland får tjata på mina egna ungar för att få dem till skolan.

Jag tänker inte i termer som grek, britt eller holländare utan snarare som att vi hör ihop. Det finns mer som förenar oss än som skiljer oss åt.

Att genom handel påverka andra

Med utlandssvenska föräldrar så vet jag precis hur avgörande frihandelsavtal är för Sverige och för de företag som vi handlar med. EUs inre marknad är enormt viktigt för Sveriges ekonomi men genom EU kan vi också påverka andra länder och företag utanför EU. Genom vår gemensamma marknad, på 500 miljoner personer, så är vi en kraft att räkna med i världsekonomin. Genom EU kan vi ställa krav både på mänskliga rättigheter och miljökrav på länder som handlar med oss.

Att förstå vikten av samarbete

För mig är det bara sorgligt att många partier inte förstår värdet av samarbetet i EU. Det går inte att plocka ur delar av EU och tro att resten ska fungera. Handeln påverkar miljön och vice versa. Allt hör ihop och om vi nu vill ha handel på schyssta villkor både för människor och miljö och om vi tar klimathotet på allvar – så borde fler förstå att vi gynnas mer av samarbete än av splittring. Det är också därför som jag kommer att rösta på Liberalerna.//Liane