Se alla

Elsa Lill Strolz

Styrelseledamot och vice ordförande i Liberalerna Norberg

Kontaktuppgifter

Övriga uppdrag

Ledamot kommunfullmäktige

Ledamot Liberalerna Västmanland

Ledamot i kyrkofullmäktige

Ersättare i Södra Dalarnas Räddningsförbund

Alla behöver ett sammanhang

För mig är det viktigt att alla kan känna sig trygga, genom hela livet. Ingen ska hamna utanför. Det kostar för mycket för samhället och orsakar stort lidande för den som drabbas. Alla har en plats och fyller en viktig funktion.

Vem är du? Berätta lite om din bakgrund

Jag föddes i Bräcke, Jämtland, 1946 men flyttade som mycket liten till Stockholm. Jag var bara fyra år när familjen landade i det lilla municipalsamhället i Bergslagen, som hette likadant som vårt efternamn. Efter studentexamen i Fagersta varvade jag språkstudier i Uppsala med arbete utomlands,  gick sedan Konstfackskolan i Stockholm och utbildade mig till teckningslärare. Sedan längtade jag bort från anonymiteten i storstaden, ville att min dotter skulle få växa upp i Norberg, och i över 30 år pendlade jag till mitt arbete i Hedemora, just för att vi ville bo här.

Varför engagerade du dig politiskt?

Att jag blev liberal är inte så konstigt. Mina föräldrar var engagerade folkpartister och kring vårt köksbord diskuterades det alltid politik under min uppväxt. Där samlades dagligen vänner från alla möjliga partier och diskussionens vågor kunde gå höga. Tänka fritt och våga säga vad man tyckte kändes viktigt. När SD började växa engagerade jag mig politiskt igen.

Vilka är dina tre hjärtefrågor?

Allt hänger ihop, men en viktig fråga för mig är att alla måste kunna känna sig trygga i det samhälle vi lever i. Vi måste ha en sjukvård där ingen stängs ute, där det är enkelt att få den hjälp man behöver, från vår första stund till vår sista. Här finns mycket att förbättra när det gäller tillgänglighet.

Skolan är oerhört viktig, för kunskap, för uppfostran. Här kan mycket förbättras.

Integration, dvs att bli del av samhället, är också viktigt. Det handlar om allt vi gör tillsammans, om rättigheter men också skyldigheter, och det gäller nyanlända, men även människor som av olika skäl hamnat utanför och som kanske inte på egen hand kan eller orkar ta steget in i gemenskap eller be om hjälp. Här måste vi bli mycket bättre på att upptäcka var hjälp behövs.

Den som hamnar utanför far illa och det kan leda till sjukdom och kriminalitet. Ingen ska stängas ute pga fuktionsnedsättning, ålder, ursprung, sexuell läggning eller liknande.

Språk har alltid intresserat mig. Språk öppnar dörrar, t.ex. nya kulturer. Utan att ha språket är man utanför. Därför är det viktigt att de som bor här lär sig vårt språk, precis som vi, om vi om vi vistas i ett annat land. Vi ska också vara rädda om vårt språk, inte tanklöst blanda ut det med inlånade ord och uttryck. På samma sätt är det viktigt att nyanlända ser till att inte glömma bort sitt språk.

Nämn en enkel sak du brukar irritera dig på?

Jag irriterar mig på t.ex. orättvisor och elakhet.

Vad mår du bra av?

Jag mår bra av att tillbringa tid med min dotter som är så mycket klokare än jag. Att sjunga i kör har jag alltid tyckt om. Det mår man bra av både fysiskt och psykiskt. Väldigt gärna sitter jag i min keramikverkstad och drejar. Och att undervisa är väldigt roligt, se när det går upp ett ljus för någon, som plötsligt förstår något som varit obrgripligt förut. Därför fortsätter jag att arbeta som lärare ett tag till.