Se alla

Om att bo på landsbygd

Lördag 18 augusti 2018

Landsbygd versus storstad

Alla kan inte bo i städer. Många dras till städer för att det är där jobben finns. Är du ung så lockar ofta pulsen i storstan och alla bekvämligheter finns inom promenadavstånd. Kollektivtrafiken fungerar för det mesta och gatorna snöröjs skyndsamt när snön faller.

Så är det inte på landsbygden… Här kan man ha tusen avbrott på ett dygn på sitt bredband och det kan ta flera veckor innan man får det fixat. Ibland blir man insnöad, om inte grannen med traktor hinner med alla små vägar där det inte ens finns asfalt. Det går en buss om dagen om jag vill in till byn så ofta är man beroende av att ha bil. Om du inte kan acceptera allt det där så är nog inte landsbygd något för dig.

Att växa upp på landet

För mig är det annorlunda. Jag älskar landsbygden även om jag ibland svär över den. Mina ungar har god kondition för att de ofta fått cykla de fyra kilometrarna in till byn om de vill ha glass eller godis. Det kan jag unna dem, även om jag tror att socker är av ondo, för att jag vet att de rör på sig tillräckligt. Fördelarna är oändliga. Mina barn har sedan de varit små:

– kunnat simma, för vi har badsjöar runt knuten och har tillbringat tusentals timmar vid dem.

– lärt sig hur man fiskar abborre och hur gott det smakar när man fångat den själv.

– förstått att man måste kolla hallonen innan man stoppar dem i munnen, för det kan finnas mask där.

– begripit att potatis hämtar man i landet och sätter jag en får jag 20 tillbaka.

– kunnat vad allt heter som vi odlar i landet och att grönsaker är gott.

– fått höra att man inte måste köpa äpplen när det finns på trädet.

Tusentals fördelar

Fördelarna är som sagt tusentals. Naturen finns runt hörnet. Vi plockar korgar av kantareller och Karl-Johan när tillfälle ges. Skidspåren sträcker sig miltals om vi bara kliver ur sängen en snöig vinter. Möjligheter till tipspromenader i skogen finns. Cykeltrimma kan man göra varje år om man vill. Man kan rida i timmar på olika vägar varje dag. Blåbär, lingon och hallon väntar i skogen om vi vill plocka dem.

Rikedom på riktigt

Här kan barnen lära sig cykla på vägar där trafiken är gles. Här kan du odla din egen mat. Här finns det plats för alla. Här kan du skapa ditt eget jobb. Här är du ”du” med grannen, läraren i skolan och kommunalrådet. Det är en rikedom som vi på landsbygden har varje dag och som inte går att återfinna på samma sätt i storstan. Nej, fler borde flytta hit!