Se alla

Om att betala i natura

Livet i min trädgård

Söndag 24 juni 2018

Härliga sommar

Vid midsommartid lugnar sig mitt liv lite. Många av föreningsaktiviteterna tar en paus. Det är snart semester och mitt arbete i skolan lugnar sig en aning. Barnen har sommarlov och tar det mest lugnt hela dagarna. Då gillar jag att ta igen mig i min trädgård. Jag tycker om att odla grönsaker (även om det i år blev ett fiasko eftersom ungarna grävde upp halva grönsakslandet i jakt på mask att fiska med… och ja, jag är sur fortfarande).

Blommor och bin

I min trädgård står en stor lönn. När den blommar varje vår är det med viss ångest som jag står under den. I år var det ganska tyst. Om det är tyst betyder det att bin och humlor inte är i farten. Utan bin och humlor blir det inte så mycket bär och frukt i min trädgård.

Ogräs

Idag började jag rensa i mina grönsaksland. Som ni ser – så behövs det.Sedan gick jag en sväng och fick syn på vårt äppelträd. Vi flyttade hit till Norberg 2010 och vi har som mest fått något kilo äpplen något enstaka år. Men i år! Åh – det ser lovande ut. Trädet dignar av småäpplen.

Biologisk mångfald – att göra det man kan

När jag sneglar lite åt sidan så tror jag att jag förstår varför trädet bär frukt i år. När vi flyttade till Norberg åkte vi med barnen till Skansen. Då stod Naturskyddsföreningen där (kolla in – Liberalernas miljöpolitik ligger ganska bra till). Vi valde att bli medlemmar och med det kom en påse ängsfrön. Vi uppmanades att anlägga en äng i vår trädgård om vi hade möjlighet. Det hade vi såklart – det är ju supertråkigt att klippa gräset – så varför inte? Nu har ängen fått leva sitt liv i flera år och den är flitigt besökt av humlor och bin.

Jag står en stund vid hallonbusken. Det är mest humlor jag ser susa förbi bland alla blommor. Jag fortsätter oroa mig för alla bin men tänker att jag har gjort vad jag kan i det lilla, men ska såklart göra mer. Jag har tusentals sommarjobbare i min trädgård som jag inte betalar några arbetsgivaravgifter för – de får betalt i natura. Tack alla! Vilket bra jobb ni gör! I sommar ska jag bygga insektshotell på semestern…//Liane