Se alla

Året 2018 – en tillbakablick

Lördag 22 december 2018

Omstart

Jag skulle vilja påstå att 2018 har varit ett intressant år för Liberalerna Norberg. Vi hade fört en relativt låg profil i Norberg under några år, men i våras så samlades vi några stycken för att se om det fanns intresse att starta om partiet. Intresse fanns och vips så var vi mitt i en valrörelse.

Partiet är ännu så länge ganska litet – vi är sex eldsjälar som träffas regelbundet. En del av oss är rutinerade i politiken och en del av oss ganska nya.

Nystart

När jag nu blickar tillbaka över året så har det hänt en hel del på kort tid:

  • Vi har varit ute och kampanjat och träffat Norbergare på stan. Att fika med liberalerna ska vara normalt i Norberg…
  • Vi har startat igång ett slags projekt som vi kallar för ”Liberalerna lyssnar”. Inget ämne är för litet för oss att ta upp. Vissa saker har resulterat i en motion eller interpellation, se nedan.
  • Vi har haft riksdagsbesök i form av Roger Haddad vid flera tillfällen under året. Ett alldeles nyligen där vi träffade rektor på Centralskolan och flera ur personalen. Vårt parti har således förankring hela vägen upp till riksdagen.
  • Vi har haft Helena Hagberg, som nu är med och styr Region Västmanland, på besök.
  • Vi har motionerat om skolan och ett lokalt kollektivavtal.
  • Vi har motionerat om Öjersbo och en ombyggnation för fler servicelägenheter m.m. (resultat av ”Liberalerna lyssnar”).
  • Vi har interpellerat om hemtjänstens arbetsvillkor – framförallt de som har pool i sin tjänst (resultat av ”Liberalerna lyssnar”).

Motpart

Norberg har under lång tid haft en övervikt av röda krafter i politiken. Årets valresultat har visat att norbergarna är intresserade av viss förändring. Att jag drar den slutsatsen beror på att oppositionspartierna har nästan hälften av rösterna i KF och sitter också med i viktiga samverkansorgan för Norbergs kommun. Tillsammans kommer vi att kunna göra skillnad.

Det är helt klart så att man måste ha skinn på näsan och inte väja för härskartekniker. Inte minst nu, när det blir debatter i KF, så märks det också att majoriteten – alltså S och V – inte känner sig helt bekväma med det. Min enda synpunkt på det är att då får man vänja sig. Liberalernas strategi är att vi läser på och lyssnar på medborgarna.

Glasklart

Vägen fram till nästa val är för mig en prövotid. Liberalerna kommer att arbeta på så gott vi kan politiskt och för Norbergs bästa. Vi kommer också att känna av hur pass pålitliga respektive parti är. Hålls det som lovas? Efterspelet till debatten i senaste KF har visat de olika partiernas rätta ansikte, tycker jag. Jag tror att majoriteten, S och V, känner sig oroliga för att oppositionen nu sluter upp i frågor istället för att vara oeniga oss emellan. Den oron tror jag i så fall är befogad.

Full fart?!

Det är klart att man hela tiden vill göra mer! Ibland får man dock stanna upp och när jag blickar tillbaka över det vi hunnit åstadkomma sedan valet 14/9 så är jag faktiskt stolt. Jag välkomnar 2019 med tillförsikt och tackar också mina kollegor i det politiska arbetet för mycket goda insatser under 2018.//Liane